Jovo Urednik
Broj poruka : 7 U.C.B.M. Poeni : 5072 V.I.P. Poeni : 2 Datum upisa : 25.01.2011 Godina : 32 Lokacija : Vitkovac-Kraljevo
| Naslov: Echinopsis silvestrii Pet Jan 28, 2011 5:51 pm | |
| Echinopsis silvestrii je kaktus vrlo niskog rasta,dostize visinu od svega 10 cm.Obilno cveta od kraja proleca do sredine leta.Mnogo ce lepse izgledati ako se posadi u plitku a siroku saksiju jer mu korenov sistem nije posebno razvijen a biljka raste u sirinu.Cvetovi su crvene boje,velicine oraha i traju dva do tri dana. Nije mu potrebno dosta vode mada mu preterano zalivanje nece smetati.Potrebno mu je dosta direktnog sunca da bi se pravilno razvijao i cvetao.Razmnozava se deljenjem maticne biljke ili skidanjem pelcera,koji se veoma lako primaju.Pelceri ce,u zavisnosti od pvelicine,mozda cvetati i sledece godine uz adekvatne uslove.Zanimljivo je to da ovaj kaktus moze da izdrzi temperature od minus 12,bar sam tako nasao na jednom sajtu,ali nisam proverio. U jesen se polako smanjuje zalivanje i kaktus se priprema za zimovanje.Tokom zimovanja biljci je potrebna temperatura od 5 do 10 stepeni.Nikako ga ne stavljati u prostoriju gde je temperatura preko 15 stepeni jer ce doci do deformacije kaktusa i ruznog izgleda,a cvetanje ce izostati.Tokom zimskog mirovanja zalivati ga jednom mesecno,mada se ne mora ni zalivati do proleca.Najcesca napast tokom zime su vunaste vasi,njih tretirate insekticidima(odlicno se pokazao TONUS) ili alkoholom.U prolece,kada temperature krenu da rasu i kada prestanu mrazevi kaktus izbaciti napolje i krenuti sa zalivanjem. Zemlju koju korisitm sam pravim,to je mesavina bastenkse zemlje(smonice) i stajskog djubriva,u odnosu 1:1.Iako mnogi koriste pesak,ja ga ne koristim,meni se,stavise,pokazalo da pesak samo smeta kaktusima i sukulentima i da zbog njega manje napreduju. Autor: Jovanovic Jovan | |
|