Jovo Urednik
Broj poruka : 7 U.C.B.M. Poeni : 5072 V.I.P. Poeni : 2 Datum upisa : 25.01.2011 Godina : 32 Lokacija : Vitkovac-Kraljevo
| Naslov: Austrocylindropuntia subulata Pet Jan 28, 2011 10:34 am | |
| Ovaj kaktus je vrlo lak za gajenje i uz adekvatnu negu moze dostici visinu i od dva metra.Svojim rastom podseca na drvo.Biljci je tokom leta potrebno dosta direktnog sunca,najmanje 8 sati.Voli vise vode nego drugi kaktusi i leti se moze svakodnevno zalivati ako su temperature preko 25 stepeni.Izmedju dva zalivanja ostaviti zemlju da se prosusi,tj da se gornji sloj osusi,a to je po visokim temperaturama svakodnevno.Tokom letnjeg rasta pored bodlji biljka formira i posebnu vrstu ''listica'' koji biljci daju posebnu lepotu.Ti listici se tokom zime veoma tesko odrzavaju i biljka ih najcesce odbacuje,ali na prolece se ponovo formiraju na krajevima gde kaktus nastavlja da raste. U jesen se polako smanjuje zalivanje i kaktus se priprema za zimovanje.Tokom zimovanja biljci je potrebna temperatura od 5 do 10 stepeni.Nikako ga ne stavljati u prostoriju gde je temperatura preko 15 stepeni jer ce doci do deformacije kaktusa i ruznog izgleda.Tokom zimskog mirovanja zalivati ga jednom mesecno,mada se ne mora ni zalivati do proleca.Najcesca napast tokom zime su vunaste vasi,njih tretirate insekticidima(odlicno se pokazao TONUS) ili alkoholom.U prolece,kada temperature krenu da rastu i kada se kaktus moze izbaciti napolje,vodite racuna da ga prvo iznesete u polusenku jer posle zimskog sna moze doci do opekotina zbog jakog sunca.U polusenci ga ostaviti nedelju dana a onda postepeno pojacavati kolicinu direktnog sunca. Kaktus retko izbacuje pelcere ako ga mi ne ''nateramo'' na to,to se postize rezanjem vrhova,tada kaktus izbaci od 1. do 5 pelcera,a vrh se moze ponovo zasaditi i tako razmnoziti(potrebno je da ima vise od 5 cm).Kaktus vremenom stari i samim tim donji deo,koji se nalazi blizu zemlje,pocinje da dobija zutu,smedju i braon boju,kada se to desi nema razloga za brigu,to je sasvim normalno jer kaktus stari i samim tim stari donji deo,tj kaktus drveni. Zemlju koju korisitm sam pravim,to je mesavina bastenkse zemlje(smonice) i stajskog djubriva,u odnosu 1:1.Iako mnogi koriste pesak,ja ga ne koristim,meni se,stavise,pokazalo da pesak samo smeta kaktusima i da zbog njega manje napreduju. Autor: Jovanovic Jovan | |
|