Jovo Urednik
Broj poruka : 7 U.C.B.M. Poeni : 5072 V.I.P. Poeni : 2 Datum upisa : 25.01.2011 Godina : 32 Lokacija : Vitkovac-Kraljevo
| Naslov: Ciklama-Cyclamen persicum Sre Jan 26, 2011 8:15 pm | |
| Ciklamin najbitniji deo je podzemni deo tj gomolj koji se sa staroscu povecava,trebao bi da bude jednim delom iznad zemlje odakle izlaze novi listovi i cvetovi.Ciklame ne vole previse tople prostorije i usled preterane toplote brzo uginu.Ciklame isto tako ne vole ni previse vlage,ali ne vole ni suvu zemlju vec zemlju sa stalnom vlaznoscu,to se najlakse postize tako sto se ciklami sipa voda u podmetac i onda se pusti pola sata da popije vodu,a ono sto preostane se prospe,tako nece biti previse zalivena. Ciklame cvetaju od kraja septembra do kasnog proleca i to neprekidno ako imaju dobre uslove,jer za svaki precvetao cvet bi iz gomolja trebao da se pojavi nov.Ciklame se ne orosavjui i leti ne vole direktno sunce,kada je sunce vrlo jako,ali je zato zimi pozeljno nekoliko sati da budu na suncu na prozoru.Temperatura ne sme da bude iznad 20 stepeni,a idealna je 17 stepeni preko dana a nocu od 7 stepeni pa do 15.Jos jedna zanimljivost kod ciklama je sto bolje cvetaju u manjim saksijama i ne treba ih saditi u prevelike saksije. Zemljiste bi trebalo da bude slabo kiselo,a moje iskustvo je pokazalo da im prija bastenska zemlja(smonica) i stajsko djubrivo u odnosu 1:1,pa ako je neko u mogucnosti nek proba jer je mesavina zemlje idealna i cvetale su mi prve godine posle sadnje semenki.Ciklame se razmnozavaju deljenjem gomolja i semenom,preporucujem da ih razmnozavate semenom jer dobijete vise biljaka a i ne preti opasnost da gomolj koji se deli ne osusi.Sadnja semenki je vrlo laka,semenke se samo rasporede po zemlji i prekriju tankim slojem zemlje od 2,3 cm.Zalivaju se da zemlja uvek bude vlazna i tada temperatura treba da bude nesto visa dok semenke ne niknu a onda se vracaju na hladnije mesto i tada je tretman kao i za odrasle. Autor:Jovanovic Jovan | |
|
cephastron Admin
Broj poruka : 131 U.C.B.M. Poeni : 6839 V.I.P. Poeni : 88 Datum upisa : 21.03.2010 Godina : 28 Lokacija : Krusevac Hobi : Biljke mesozderke
| Naslov: Re: Ciklama-Cyclamen persicum Sre Jan 26, 2011 10:27 pm | |
| Tema je super, sada da ne bih skretao sa teme. Koliko velik moze da poraste gomolj..? | |
|
Jovo Urednik
Broj poruka : 7 U.C.B.M. Poeni : 5072 V.I.P. Poeni : 2 Datum upisa : 25.01.2011 Godina : 32 Lokacija : Vitkovac-Kraljevo
| Naslov: Re: Ciklama-Cyclamen persicum Čet Jan 27, 2011 1:25 pm | |
| | |
|
cephastron Admin
Broj poruka : 131 U.C.B.M. Poeni : 6839 V.I.P. Poeni : 88 Datum upisa : 21.03.2010 Godina : 28 Lokacija : Krusevac Hobi : Biljke mesozderke
| Naslov: Re: Ciklama-Cyclamen persicum Čet Jan 27, 2011 3:16 pm | |
| Prelepe su , ja za sada imam samo bastensku i jednu dvobojnu (ljubicasto-belu). | |
|
Jovo Urednik
| Naslov: Re: Ciklama-Cyclamen persicum Čet Jan 27, 2011 3:49 pm | |
| Hvala Bastenske se drugacije gaje,mislim da su lakse za negovanje,ali su i one prelepe. | |
|
Sponsored content
| Naslov: Re: Ciklama-Cyclamen persicum | |
| |
|